Inför den stora flytten av Hjalmar Lundbohmsskolan, Lärcentra och Kulturskolan i Kiruna tog vi fram ett konstprogram för befintlig konst från den gamla stadskärnan tillsammans med Kiruna kommuns antikvarie och kulturchef. Det gamla Stadshuset i Kiruna blev ett byggnadsminne 2001 men efter nya direktiv om flytt av stadskärnan ändrades beslutet av länsstyrelsen i Norrbottens län 2012. I byggnadsminnet beskrivs att byggnadens gestaltning i idé och konkret material skall tas tillvara på. Stadshuset ritades av arkitekt Artur von Schmalensee och inredningsarkitekt Folke Sundberg och invigdes 1963. Efter beslutet om rivning av byggnaden 2019 tog kommunen vara på möbler, inredningar och även konst från gamla stadshuset.
Tillsammans med verksamheten för Hjalmar Lundbomsskolan inventerades föremål från den befintliga skolan. Gymnasieskolan hade en stor samling uppstoppade djur som stod i montrar som verksamheten var mån om att få med sig till den nya skolan. Vi hittade lämpliga ytor för dem i nya montrar i den nya skolan, nära naturlinjerna.
Den gamla Stadshushallens väggar täcktes av ett tegel, murat i ett karaktäristiskt, kvadratiskt mönster. Teglet monterades ner för restaurering och har nu återförts som murade detaljer vid receptionsdiskens entré och vindfång. Därigenom skapas en mjuk övergång mellan såväl den yttre och inre miljön som det nya och gamla Kiruna.
I atriet placerades ett konstnärsprov av Karin Lind med make, Habitat tre solar.
I Stadshushallen satt även en stor tavla föreställande gruvberget Kiirunavaara, målad av Axel Sjöberg år 1905. Verket återställdes i sin helhet för att ta plats i skolans nya kärna.
I konstprogrammet ingick även en del återbrukade möbler, material och detaljer av känsligare karaktär. Dessa inkorporeras i mindre offentliga delar av byggnaden. För att på så vis skydda de sköra materialen från vardagligt slit. En päronpanel från Stadshusets Päronsal, har nu blivit väggbeklädnad i personalmatsalen på andra våningen med utblick mot atriets rymd. Munblåsta vägglampetter och en pendlad armatur från Orrefors, även de originaldetaljer, har placerats i matsalen och är som ett smycke i rummet. Ett bord och ljusa skinnstolar med en karm av trä har placerats framför panelen och skapar en harmoni i rummet.
Utanför den tidigare gymnasieskolan stod en rymdskulptur i metall, formgiven av Eric Ståhl 1977. Skulpturen har fått nytt liv i det offentliga rummet framför den nya skolans huvudentré, som genom sin placering i anslutning till stadsparken bildar en länk mellan byggnaden och resten av stadskärnan.
I arbetet med att ta fram den nya lösa inredningen gjordes en stor satsning på inventering och återbruk. Totalt placerades 87% av de inventerade möblerna ut i den nya byggnaden, 2657 möbler, vilket utgör 40 % av all möblering i hela byggnaden. Resterande 13% placerades inte ut då funktionsmått eller gestaltning inte höll ihop.
Foto: Pär Olsson