2017-10-25

Hur ser framtidens skolkök ut?

Martin Lindstaf, teamledare för Cedervall arkitekters storköksteam delar med sig av sin vision i FCSI’s branschtidning Foodservice Consultant. Martin ser en möjlighet att inkludera skolköken i den pedagogiska verksamheten och utveckla dem till en plats för lärande.

Matlagning är fysik, teknik, matematik och hemkunskap. Genom att öppna upp skolköken för lärande tror jag också att vi kan öka barn och ungas medvetenhet kring nutrition, folkhälsoproblem, konsumtion och miljöpåverkan. Säger Martin Lindstaf.   

Hela artikeln hittar du här.

Visualisering: Christensen & Co. Arkitekter / Beauty and the Bit

2017-10-17

Cedervall arkitekter får uppdrag av Akademiska Hus i utvecklingen av Campus Albano.

Campus Albano blir ett vetenskapligt nav med utbildningsmiljöer och bostäder för över 15 000 studenter och forskare. Cedervall arkitekter har fått i uppdrag att detaljprojektera två av fyra nya universitetsbyggnader.

Campus Albano är Stockholms nya universitetsområde och binder ihop Stockholms universitet  och KTH. När campusområdet står klart kommer det att innehålla undervisningsmiljöer, kontorslokaler, och allmän service som caféer och restauranger. Här byggs också bostäder för studenter och forskare. Målet är ett hållbart campusområde med en levande miljö dygnets alla timmar.

Cedervall arkitekter har samarbetat med CCO, Christensen och Co i Danmark som tagit fram systemhandling i projektet. Nu ger Akademiska Hus Cedervall arkitekter fortsatt uppdrag att detaljprojektera hus 2 och 4. Uppdraget omfattar 45 000 m2 och innefattar en komplett bygghandlingsprojektering. Den fortsatta projekteringen kommer att genomföras tillsammans med Arkitema i Stockholm.

Vi är mycket stolta över att ha fått fortsatt förtroende från Akademiska Hus för att genomföra det här uppdraget, det är ett verkligt prestigeprojekt. På Cedervall har vi lång erfarenhet av att rita utbildningsmiljöer och med campus Albano utvecklar vi vår kompetens inom lokaler för högre utbildning. Säger Björn Stillefors, VD på Cedervall arkitekter.

Lokalerna anpassas efter Stockholms universitets behov och kommer att innehålla lärosalar, hörsalar, seminarierum, kontor, pausutrymmen för studenter och caféer och restauranger. En stor del av ytorna är flexibla så att verksamheten kan ställa om lokalerna efter skiftande behov.

Campus Albano är ett av pilotprojekten i Citylab Action vars syfte är att stödja stadsutvecklingsprojekt som står inför framtidens hållbarhetsutmaningar. Sedan detaljplanearbetet har Akademiska Hus drivit projektet med höga krav på hållbarhet och högt ställda miljömål följer nu med i detaljprojekteringen av byggnaderna

 – Campus Albano är ett omfattande projekt och vi är två arkitektkontor som samarbetar i projekteringen vilket kräver mycket samordning. Det och de ambitiösa hållbarhetsmålen gör detta till ett riktigt spännande uppdrag, säger Taku Ala-Hakula, uppdragsansvarig arkitekt och teamledare på Cedervall arkitekter.

2017-07-13

Cedervall växer och söker nya medarbetare!

Arkitekter med några års erfarenhet
Nu söker vi dig som är handläggande eller uppdragsansvarig arkitekt och som har erfarenhet av gestaltning och projektering av skolor och förskolor. Vi vill att du är driven och kreativ med ett stort kontaktnät och stark gestaltningskompetens. På Cedervall utvecklar vi våra projekt i nära samverkan med kunder och kollegor och därför krävs det att du är lyhörd och har lätt för att samarbeta. På kontoret arbetar vi i Revit och det är ett stort plus om du också gör det.

Projektör med minst 5 års erfarenhet
Är du en duktig projektör som vill jobba med stora, komplexa projekt? Då vill vi jobba med dig! Har du dessutom erfarenhet av sjukhus och/eller högskolelokaler ser vi det som mycket meriterande. På kontoret jobbar vi i Revit och en förutsättning för tjänsten är att du är en van användare. Vår BIM-ansvarig ser till att hålla dig uppdaterad genom att löpande bjuda in till kurser och ger dig daglig support i ditt arbete. Du kommer att ingå i ett stabilt och sammansvetsat team som jobbar mot tydliga, gemensamma mål. Personliga egenskaper vi värderar hos dig är att du är strukturerad och kan organisera samt prioritera uppgifter effektivt. Är du intresserad av att jobba i spännande projekt och utveckla dina kunskaper i Revit så finns möjligheterna här på Cedervall.

Välkommen med din ansökan till rekrytering@cedervallarkitekter.se

2017-04-26

Cedervall arkitekter vinner årets utställning 

Forum för utställare har korat utställningen Textil kraft – Textil industri här, där, då och nu på Textilmuseet i Borås till årets utställning. Bakom formgivningen står Anna Gathu och Martina Nystrand på Cedervall arkitekter.

Priset delas ut till den utställning som under föregående år bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet med fokus på berättelser/ dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod. Vinnare är utställningen Textil kraft på Textilmuseet i Borås där Cedervall arkitekter står för formgivning.

– Ett riktigt bra samarbete. Lyhört innovativt och en formgivning som förstärker och förtydligar berättelsen. Vi är otroligt nöjda säger Johanna Engman, industriantikvarie på Textilmuseet i Borås.

Utställningen är byggd runt de stora textilmaskinerna som utgör lokalens hjärta. Kring dem skildras samtida, historiska, lokala och globala perspektiv på textilindustrin.

– Jag är jätteglad och stolt över beskedet. Utställningen var särskilt rolig att göra eftersom den synliggör en viktig bit kvinnohistoria. Samarbetet med Katapult och museets ansvariga var också väldigt lyckat säger Anna Gathu, ansvarig arkitekt och formgivare.

Juryns motivering:

”Relevant och högaktuellt synar och medvetandegör utställningen Textil kraft konsumtionens olika sidor utifrån textilindustrin. Med jämförelser och paralleller mellan här och då samt där och nu bidrar utställningen till att förstå historien, omvärlden och dess relation till samtiden. En robust och skarp utställning som ger en stark samtidsrelevans genom att spegla lokal historia och utveckling mot global nutid samt konsekvenserna av massproduktion och masskonsumtion av textilier.”

För mer information och högupplösta bilder kontakta:

Ansvarig arkitekt
Anna Gathu
0705-70 25 82
anna.gathu@cedervallarkitekter.se

Marknadsansvarig
Helena Dunberg
0733- 95 19 51
helena.dunberg@cedervallarkitekter.se

Läs mer om projektet och se fler bilder här.

2017-01-25

Cedervall i Tokyo

I slutet av förra året reste vi i team 1 till Tokyo och bodde då nära kejsarpalatset i Chiyodaområdet.

Idén bakom studieresan var att se, uppleva och bli inspirerad av den japanska arkitekturen och historien samt att få ökad förståelse om varför den har en sådan framträdande roll på den internationella arkitekturscenen. Husbyggandet och utemiljöer präglas av minimalism, starka koncept och experimenterande med utformningen och strukturen. Minimalism, detaljfixering och respekt för materialen är typiska drag inom den moderna japanska kulturen och stämmer väl in på den bild många har av landets invånare; japanerna som disciplinerade, traditionstyngda, hierarkiska och välordnade individer. Samtidigt skapar de arkitektur som är nytänkande, radikal och gränslös.

Strax efter att vi landat åkte vi och tittade på Asakusa templet med anor från 1600-talet och det blev vårt första möte med det traditionella Japan. På kvällen tog vi runt oss på den gamla Kagurazaka området.

Fram till slutet av 1800-talet var Japan helt och håller slutet mot världen. Under Meijikejsarna öppnades dock landet upp och en industrialisering utan motstycke tog fart. Vi såg Meiji-helgedomen och promenerade genom parken och fick uppleva tystnad, harmoni och den traditionella ceremonin i Meiji-templet. På ett halvt århundrade var Japan ikapp den europeiska och amerikanska industrin.

Omotesando området var mest spännande att se eftersom där trängs drygt 20-tals projekt av kända arkitekter på en och samma affärsgatan. Yoyogi National Stadium av Kenzo Tange, The Iceberg av Creative Designers International, Armani Casa av Tadao Ando, HH Style av SANAA, Sunny Hills Minamani Aoyama av Kuma Kengo&Associates, Nezu Museer av Kengo Kuma, Daikanyama T-site och Hillside Terrace var de andra intressanta och fina platser vi fick uppleva..

Samma kväll korsade vi den värdsberömda Shibuya Crossing som ligger i västra delen av centrala Tokyo och som främst är känd för att vara stadens shopping- och nöjeskvarter.

På fredagen körde guiden oss till Fuji Kindergarden som är ritad av Tezuka Architects. Byggnaden som rymmer över 600 barn är Japans, och kanske världens, största förskola. ”Med en arkitektritad byggnad som tar hänsyn till både pedagogiken och det stora barnantalet fungerar det utmärkt” berättade förskolans personal. Det som framförallt utmärker Fuji kindergartens arkitektur är taket, det ovala, lätt sluttande, men ändå platta taket, som man kan springa runt på. Forskarstudenter som gjort mätningar har räknat ut att vissa av barnen springer flera tusen meter varje dag där. Byggnaden har blivit prisbelönt flera gånger om – bland annat som världens bästa byggnad för utbildning.

Musashino Art University Library är bland de mest läckra biblioteken som byggts i modern tid i Tokyo. Hela byggnaden är gjord av gamla bokhyllor, väggar, trappor och golv – ja precis allt. Den japanska arkitekten Sou Fujimoto har verkligen tagit temat på allvar och skapat ett unikt hus som lockar både bok- och designnördar.

Vi fick också träffa SM Nursery av HIBINOSEKKEI och arkitekten Youji no Shiro som var på plats och svarade på alla våra frågor gällande planering, materialen och detaljer.

På lördagen hade alla egen tid och då besöktes bland annat TSUKIJI fiskmarknad, Kabuki teater, Teceremonin, Ueno parken, Ginza, Shimokitizawa, Takeshita-Doori, Kejsarpalatset i Tokyo och flera andra platser.

Sammanfattningsvis var Tokyo en mycket trevlig destination som upplevdes i gott sällskap med spännande platsbesök, mat och miljöer.

Tack för en välordnad resa!

/Team 1

2016-10-31

Cedervall i New York 

I början av oktober åkte två team från Cedervall arkitekter iväg på en studieresa till New York, Maria Rudling och Jenny Lindqvist som båda är landskapsarkitekter var två av resenärerna. Att besöka parker stod högt upp på agendan och det var framförallt två som lockade lite extra – Tom Otterness playground och Brooklyn Bridge Park.

Tom Otterness är en konstnär som lyckats skapa en helt unik park med hjälp av sina skulpturer. Brooklyn Bridge Park är mer känd för sina trädgårdar och områden där alla har sin egna karaktär i form av olika idrottsplatser. Att den har utsikt över hela Manhattan gör ju inte heller saken sämre. ”Gemensamt för de båda är att de har flera olika funktioner som gör att människor samlas, det finns någonting för alla åldrar”. Detta inspirerade dem båda – att kunna kombinera olika intressen och se flera möjligheter i en och samma park.

Under resans gång hann de även med en tågtur ut till landet samt en cykeltur i Central Park. Memorial ground zero och Grand central station var andra platser som teamet besökte. ”Men det bästa av allt var att få hänga med teamet. En dag tog vi en promenad från Battery Park till Ground Zero 9.11 och det var häftigt att se platser med helt olika funktioner på en och samma plats. En basketplan som låg sida vid sida med kolonilotter och runt omkring det massa andra aktivitetsytor och växtlighet som vävde allt samman, allting mitt inne i stan. Så roligt att få uppleva allt det här med personer som har samma intressen som en själv”.

2016-09-28

Invigning av Kungsholmens grundskola

Fredagen den 23 september 2016 invigdes Kungsholmens grundskola efter tre års ombyggnad. SISAB:s VD Claes Magnusson och skolborgarrådet Olle Burell var på plats för att klippa band och överräcka present till rektor Elisabeth Ollas Paulsson.
Läs hela artikeln här.

2016-09-12

Martin Rörby visar Kungsholmens grundskola

Cedervall är arkitekterna bakom nya Kungsholmens grundskola. Den 7 och 8 oktober öppnas skolan upp för allmänheten då arkitekturhistoriker Martin Rörby håller i guidade visningar.
Mer information hittar du här.

2016-09-11

Matt ser en ny framtid för gruvsamhällen

Cedervalls nya landskapsarkitekt Matt Baida intervjuas i arkitekten. Läs hela intervjun här.

2016-09-09

Cedervall arkitekter medlem i Sweden Green Building Council

Sweden Green Building Council är Sveriges snabbast växande organisation för grönt byggande och verkar för att utveckla och påverka miljö- och hållbarhetsarbetet i branschen. Målet är att nå ett tillstånd där samtliga berörda parter premierar hållbara byggnader.

2016-07-04

Fridhemsskolan snart invigd!

Fridhemsskolan på Kungsholmen är snart redo att ta emot sina elever. Martin Rörby skriver om Fridhemsskolan i senaste numret av tidskriften Rum. Läs hela texten här.