I Kirunas nya stadskärna arbetar våra arkitekter och landskapsarkitekter med två nya bostadskvarter, Kvarter 67 och Kvarter 69. Projektet omfattar 208 lägenheter fördelade på fyra huskroppar i fem våningar med två bostadsgårdar och parkeringsplatser enligt parkeringsnorm 1.1 för cykel, bil och skoter.
Båda kvarteren utförs med ett lamellhus och ett loftgångshus vardera med generösa innergårdar med lekutrustning, grillplatser och sittytor. Fasaderna utformas med en hög sockel i fibercement i botten. Träribbor och stående fjällpanel i olika riktningar skapar ett varierande skuggspel i takt med solens rörelse. En rytmisk fönstersättning och varierande takhöjder bryter upp mellan de olika volymerna och ger kvarteren ett varierat småstadsuttryck. Nyproduktion norr om polcirkeln är utmanande givet det arktiska klimatet. Snöröjning, upplag, fuktsäkerhet och låga temperaturer är alla viktiga faktorer i både val av material och utemiljöns utformning. I projektet är vi med och bygger en stad från grunden och fastigheterna utformas därför med hänsyn till den blivande kvartersstrukturen med gångstråk, grönområden och anslutande skoterleder.
Det aktuella området för kvarteret utgjordes innan etablering till stor del av naturmark, i huvudsak tallskog med träd av varierande ålder – några uppemot 200-350 år. I projektet har träd behållits i den utsträckning som varit möjlig ur etableringsperspektiv, framför allt gällande kvarter 69 där kvartersstrukturen gjort det möjligt för en stor del av tallarna att stå kvar. Detta skapar en närhet till natur och grönska och medför stora kvaliteter i såväl stadsbilden som för de boende. Kvarter 67 har en mer urban karaktär med större koppling till de stråk som knyter samman stadskärnan och stadsparken med friluftsområdet och det ”gröna fingret” i nordväst.
Växtvalen på båda gårdarna är anpassade efter platsens klimat och respektive växtplats ljusförhållanden. Växtbäddarna har utformats för att främja god etablering och växter med långsiktig hållbarhet. Växtjordens struktur ger rötterna bästa möjliga växtförhållanden för att därigenom öka deras naturliga motståndskraft mot sjukdomar, skadeangrepp, ogräs och extrema väderförhållanden.
Att arbeta med växter och planteringar i en så utmanande klimatzon som det subarktiska inlandsklimatet omkring Kiruna har varit mycket utvecklande och krävt en stor förståelse för biologins specifika förutsättningar. Många av de lärdomar som kommit ur projektet tar vi med oss i framtida arbeten, inte minst vad gäller växtval och främjandet av ekologisk och biologisk mångfald i extrema väderförhållanden – något som med den globala uppvärmningens ökande utmaningar blir alltmer relevant även på sydligare breddgrader.
Foto: Pär Olsson
Rendering: Playtime