Vid förskolan Risselö i Farsta ska verksamheten utökas för att möta områdets behov av förskoleplatser. Den befintliga byggnaden ska ersättas av större och mer ändamålsenliga lokaler. Här jobbar våra landskapsarkitekter med den nya förskolegården, som i och med nybyggnaden expanderas med ca 2000 kvm.
På de anspråkstagna naturmarkerna finns höga naturvärden och mycket skyddsvärd vegetation. Ädellövskog, ekticka och gröngöling är bara några av arterna som bebor området och den nya förskolegården måste därför utformas med hänsyn till dessa påtagliga naturvärden. Den biologiska mångfalden måste ges förutsättning att finnas kvar och möjligheter att fortsätta sin spridning.
I gestaltningen har vi därför valt att spara och inkorporera 35 befintliga träd av varierande art som kommer berika gården med både lövskugga och naturlek. Närmast huset utgörs marken av en plan, hårdgjord yta som med sin goda översikt, lekbuskage och solskyddade sittplatser blir en perfekt yta för de små barnens lek.
Vid valet av vegetation i växtbäddar och plantering står flora, fauna och det naturliga urvalet i centrum. Blommande fruktträd, bärbuskar och fjärilsrabatter stöttar områdets gröna infrastruktur. Över gården placeras fågelholkar, insektshotell och faunadepåer, alla viktiga i att stödja och sprida befintliga habitatnätverk och biotoper.
Efter nybyggnaden får barnen vid förskolan Risselö en fantastiskt gårdsmiljö med höga upplevelsevärden. Här kan de utmana sina motoriska färdigheter på upptäcktsfärd över stock och sten, i en miljö som erbjuder en variation av vistelserum och lekmöjligheter för alla åldrar.