Inför Kvinnohistoriskt museums öppnande i Umeå testade vi och Katapultkontoret ett nytt utställningsgrepp. I projektet fick vi möjligheten att utforma en del av Väven, som förutom att inhysa kommunens bibliotek och en rad kreativa verksamheter även blivit en välbesökt mötesplats bland umeåborna.
Vår delaktighet rörde framtagandet och planeringen av Kvinnohistoriskt museum, där vi tillsammans med projektledningen var med redan i tidigt programarbete. Vi arbetade nära museichefen när vi utvecklade museets interiöra identitet och tog fram en planlösning med omställningsbara utställningsytor.
Då Kvinnohistoriskt museum vid tiden för invigning var en helt ny verksamhet – faktiskt först i sitt slag i Sverige – la vi stor omsorg vid utformningen av introduktionsytan. Det är den plats där besökaren för första gången bekantar sig med en ganska komplex berättelse, men också något större än så.
På museet gestaltade vi en interiör som tar mycket visuell plats, i ett uttryck som leker med äldre serietidningar och grafik. Introrummet utformades utan fram- eller baksida. Det är en interaktiv mötesplats och en pedagogisk uppsamlingsyta, dynamisk till både innehåll och form. Miljön har inga väggar eller fasta inslag utan definieras snarare av sin funktion, flexibelt omställbar för att vid behov bli en del av resterande utställningsytor.
Just skalbarhet och flexibilitet går som en röd tråd genom hela gestaltningsprogrammet. Precis som i serievärlden, där vissa historier presenteras i svartvitt och andra i technicolor, kan museet välja sitt uttryck efter berättelse. Med ett kännetecken av starka färger, tydliga kontraster och mångfald i sin profil kan besökarens upplevelse matchas mot, och skräddarsys genom, miljöns visuella karaktär.