Älskade Västmanland är både ett deltagarprojekt, ett utforskande insamlingsprojekt och en utställning. Genom att söka upp och träffa Västmanlänningar från länets alla kommuner och ställa frågor om deras älskade och hatade platser och prylar fick museet in en stor mängd berättelser. Av 630 berättelser valdes över hundra ut till utställningen Älskade Västmanland och skapade grunden för utställningens teman. Med utställningen vill museet skapa perspektiv på samtiden, framtiden och reflektera kring vad de saker vi äger och den plats där vi bor betyder.
Genom att samla in och dela dessa berättelser vill museet visa hur olika vår syn på värde och skönhet kan vara. Det som är en skatt för en person kan vara skräp för en annan; en älskad plats hos någon ogillas av någon annan. Utställningen uppmuntrar besökaren att tänka över sina egna skatter och skräp, älskade och ogillade platser, och se på Västmanland genom andras ögon. Därigenom skapas diskussion om vår tids konsumtion och var alla prylar hamnar som vi inte vill ha längre.
Utställningen skapades nästan helt ifrån återbrukat, skänkt och lånat material. Arbetet har skett i nära samarbete med utställningsformgivare Lina Sporrong.