Accelerators entréhall blev snabbt en populär samlingsplats efter invigningen år 2019. Med ett välbesökt café, många bekväma sittplatser och samhällsaktuella konstutställningar är det en självklar destination för den som vill ta en fika, småprata med kurskamraterna eller bara insupa den historiska atmosfären.
DEN EXPERIMENTIELLA FYSIKENS FADER
I det natursköna området kring Brunnsviken finner den som söker Stockholms universitet, ett statligt lärosäte med anor från den andra hälften av 1800-talet. Här har en lång rad betydelsefulla forskare och akademiker verkat genom århundradet, inte minst en professor i experimentell fysik vid namn Manne Siegbahn.
Efter att ha tilldelats Nobelpriset i fysik år 1924 beslutade sig Siegbahn för att grunda ett institut vid universitetet, invigt år 1936. Mellan åren 1946 och 1947 utökades verksamheten för att även inhysa ett kärnfysiklaboratorium. Den experimentella aspekten av institutet utgjordes därefter till största del av en partikelaccelerator – en ordentlig bjässe till pjäs med en omkrets på runt 52 meter. Denna behövde förstås huseras någonstans, så en arkitektduo bestående av far och son Albin och Erik Stark anlitades för att rita en tillbyggnad till Gustav Holmdahls ursprungliga laboratoriebyggnad.
Varför denna snabbdragning av den svenska atomforskningens historia?
FÖR KONST OCH VETENSKAP
Idag bedrivs inte längre någon forskning vid Manne Siegbahnlaboratoriet, institutet har lämnat utrymme till förmån för modernare forskningsstationer. I stället instiftades år 2015 den särskilda inrättningen Accelerator i lokalerna. Idén föddes ur ett mycket framgångsrikt samarbete mellan Stockholms universitet och Magasin III Museum for Contemporary Art, med visionen att den nya konsthallen ska verka som en mötesplats för konst, vetenskap och samhällsfrågor.
För att verkställa planerna genomfördes mellan åren 2016 och 2019 en ombyggnation av lokalerna, med en tillhörande nybyggnad ritad av 2BK Arkitekter, där Cedervall medverkade som inredningsarkitekter.
INSPIRERAD AV ATOMKLYVNINGENS BASTANTA ESTETIK
Nybyggnaden fungerar som en samlingslokal; en entré, en föreläsningssal och ett café. Då de redan befintliga lokalerna hyser en specifik identitet – en gammal forskningslokal robust konstruerad för att klara allt vad atomklyvning innebär – blev detta en förutsättning i den interiöra gestaltningen. Material, färg och möbler valdes med omsorg för att bibehålla Acceleratorhallens ursprungliga karaktär.
Genom att arbeta med husets ursprungliga material och karaktär, med få och strategiska tillägg, har vi skapat en varm och inbjudande miljö som låter byggnaden och dess historia stå i centrum för besökarnas bestående intryck.
Acceleratorhallen stod färdig hösten 2019 med invigning i september samma år.