Rosendal i Uppsala ska gå från fält till en mångsidig och hållbar stadsmiljö. Projektet expanderar staden och förstärker dess kopplingar till närliggande områden såväl som möter behovet av nya stadsmiljöer och bostäder. Här har vi på uppdrag av Uppsala Skolfastigheter gestaltat tre nya förskolor som genom olika karaktärer, teman och utformningar kommer bidra som ett komplement till kvarterens varierande arkitektur. I arbetet delar Cedervalls arkitekter, landskapsarkitekter och storkökskonsulter.
I visionen för den nya stadsdelen finns en generell idé om närhet och den mänskliga skalan. Visionen appliceras på förskolornas utformning genom en lekfullhet i arkitekturen, en nåbarhet och tydlighet i angöringar och utformning samt en genomgående förhållning till barnens skala och behov av samspel med personalen. Samtliga förskolor utförs i enlighet med de kriterier som gäller Miljöbyggnad silver.
FSK ROSENDAL
Den första förskolan, FSK Rosendal, rymmer 144 barn på 8 avdelningar i två plan. Gestaltningskonceptet har sin grund i vatten, med dova nyanser av grå, blå och mossgul i såväl exteriör som den interiör. Fasaden utförs med vertikala furupaneler, vars silvergrå blästring kommer ge volymen en uttrycksfull och levande karaktär i takt med att materialen åldras.
Interiört grupperas avdelningarna i enheter om två. Gestaltningen speglar den exteriöra, med melerade golv och ljudabsorberande paneler i nyanser av vit, grå, blå och beige. I den fasta inredningen finns referenser till exteriörens dörrar och fönsterbleck, med sittnischer och snickerier i mossgul laminat.
I och med byggnadsvolymens vinkel ramas förskolegården in mot omgivande gator men öppnas mot skog i öster och parkmiljö i söder. Därför blir en viktig funktion i gårdsmiljön att skapa starka kopplingar mellan ute och inne i både material och upplevelse.
Tomtens nivåskillnader gör den som högst i anslutning till huset, där elevationen skapar en bred, trygg yta i förlängning till inomhusmiljön. Härifrån finns olika vägar att välja ner till den övriga gården – mjuka och tillgängliga eller branta och spännande. Stor vikt är lagd vid att skapa lekbara höjdskillnader med tydlig översikt. Utblickar från huset, sparad natur och markvegetation skapar en grön atmosfär full av naturliga lekmaterial.