I Haninge ser kommunen till återbruk för att möta det växande behovet av skolplatser. Här har våra arkitekter och storkökskonsulter, på uppdrag av SBB och Haninges utbildningsförvaltning, genomfört en renovering och verksamhetsanpassning av de tidigare högskolelokalerna i kv. Riksäpplet 2. Genom att se till de befintliga resurserna har vi lyckats bevara mycket av husets inneboende kvalité och struktur samtidigt som vi uppdaterat lokalerna till nya ändamål.
I HUSET SÅG VI EN STOR POTENTIAL FÖR ATT SKAPA YTEFFEKTIVA OCH FLEXIBLA LOKALER MED MÅNGA KVALITATIVA MATERIAL I ÅTERBRUK.
Idag har Söderbymalmsskolans 470 högstadieelever och utbildningsförvaltningens medarbetare fått flytta in i fastigheten, men resan med att bygga om Riksäpplet påbörjades redan 2016. Från start fanns ett tydligt mål; projektet ska bli ett föredöme för hur det befintliga kan anpassas efter samhällsutvecklingens nya behov och funktioner.
FLEXIBLA FLÖDEN FÖR FRAMTIDEN
För att säkerställa att de nya lokalerna möter såväl nutida som framtida verksamhetsbehov var förhållningssättet att i första ledet skapa förutsättningar för ett töjbart hus inom den befintliga konstruktionen. Lösningen ligger i en tydlig och enkel planlösning, där vi planerat in en rad anpassningsbara lösningar med potential att fungera för nya hyresgästanpassningar. I projektet har vi även lyckats tillskapa extra kvadratmeter genom att bygga igen en befintlig ljusgård.
De nedre våningsplanen inrymmer skolverksamheten. Här leder entrén till ett centralt torg med elevcafé och platsbyggd sittgradäng för häng under och efter skoltid. Från torget leder en huvudtrappa till påföljande våningar med elevskåp, specialsalar, grupp- och klassrum. Längs korridorer och i gemensamma ytor bildar specialbyggda sittnischer som små lugna oaser i det större flödet. I bottenplan finns matsal och tillagningskök med kapacitet för 1000 portioner.
Översta våningen vigs åt utbildningsförvaltningen. Här finns kontorsplatser, konferensrum och en verksamhet för barn med skolgångsproblematik. Här har lokalerna fått dubbel rumshöjd med ett extra entresolplan, och perforerade plåtpartier och räcken från de gamla ljusgårdarna har fått nytt liv som väggbeklädnader.
ÅTERBRUK I DET URBANA LOFTET
En fantastisk aspekt av projektet var att vi kunnat hämta så mycket inspiration från de omkringliggande miljöerna – och inte minst från själva huset i sig! Med sagolika utblickar mot den angränsande naturen, generösa dagsljusinsläpp och en unikt platsgjuten betongstomme var det inte svårt att låta kreativiteten flöda.
Kvalitéer i själva huset som råbetong, tegel och konstruktionsdetaljer har bevarats och får nu ta plats som synliga detaljer i väggar och undertak. Alla befintliga fönster och undertak har renoverats och behållits. Utblickarna mot det närliggande området har förstärkts och fått extra visuellt utrymme genom tydliga och enkla planlösningar.
I den interiöra gestaltningen har vi, förutom återbruket, även arbetat för att öka trivseln och skapa välkomnande, robusta och omhändertagande miljöer. Nya material och färger är noga utvalda och strategiskt placerade i en röd tråd mellan våningar och rumsligheter. Slitstarka plywood- och akustikpaneler varvas med förädlade betongytor, accentuerade av lekfulla detaljer och snickerier i rött, orange och mjuk skogsgrön.
Allt i det befintliga Riksäpplet har varsamt och genomtänkt tagits om hand – inget har adderats eller förpassats utan noga övervägande. Med nya tillägg och bevarad karaktär har huset fått en gestaltning med hög kreativitet och funktionalitet, utan att rucka på vare sig hållbarhet eller arkitektoniska värden.
LUSTFYLLDA OCH KREATIVA LOKALER
Det sägs att det bästa huset inte är det som byggs utan det som står. Att bevara, anpassa och utnyttja befintliga byggnader och resurser, såsom vi gjort här i Riksäpplet, tror vi är ett måste för att kunna möta framtida behov.
Nu när det nya huset står klart hoppas vi att alla som besöker det, såväl elever som lärare och medarbetare på utbildningsförvaltningen, ska känna den inspiration, kreativitet och lusfylldhet som vi känt när vi skapat lokalerna.
Riksäpplet stod färdigt med verksamhetsinflytt under hösten 2021.