I Kirunas nya stadskärna fick Cedervall uppdraget att rita Kunskapsstaden, ett ca 40 000 kvm stort utbildningsnav i förlängning av den nya stadsparken. Här samverkar flera undervisningsverksamheter; en kulturskola, en gymnasieskola med teoretiska och praktiska linjer samt ett lärosäte med vuxenutbildning.
Byggnaden innehåller även idrottshall, bibliotek och utställningsytor samt café och restaurang som är öppna för allmänheten. Målet är att byggnaden ska fungera som en förlängning av de omkringliggande allmänna ytorna och verka som en knutpunkt för att sänka tröskeln mellan skolbänk och arbetsliv.
Arbetet med Kunskapsstaden är gränsöverskridande och har innefattat en bredd av våra discipliner; arkitekter, landskapsarkitekter, BIM, storkökskonsulter och inredning. Cedervall har arbetat genom hela processen från förstudier, system- och bygghandlingar.
MÖTE MELLAN SKOLA OCH STAD
För att ta ner de ca 40 000 kvm i en mänskligare skala och samtidigt lösa utmaningar med buller och logistiska flöden delades volymen i fyra mindre, sammanlänkade huskroppar. Med flera entréer till de olika husen möjliggörs en enkel åtkomst till verksamheterna vid alla tider på dygnet. Resultatet är en yteffektiv och flexibel byggnad som tar hänsyn till de olika verksamheternas behov och fastighetens semi-offentliga karaktär.
I husets kärna finns ett centralt torg som bildar en länk mellan Kunskapsstaden och resten av stadskärnan. Här finns huvudentrén som leder besökaren från stadsparken in i ett rymligt atrium med bibliotek, utställningsytor, föreläsningssalar, blackbox, café och restaurang. Här möts staden och skolverksamheten i ett samnyttjat och offentligt rum.
INSPIRERAD OCH ACCENTUERAD AV NATURELEMENTEN
Stor omsorg är lagd vid att skapa inbjudande och omhändertagande inomhusmiljöer som accentuerar naturelementen. Inspirationen är hämtad från polarhimlens årsvisa skiftningar, med naturtrogna och obehandlade material i samspel med kontrasterade material och kulörer. Varje verksamhetsytas gestaltning representerar en viss årstidshimmels karaktär och får därigenom en egen avläsbar identitet. Läs mer om interiörkonceptet här.
Med en skiftande palett över de olika rumsligheterna skapas en pedagogisk orientering.
Den exteriöra gestaltningen har hämtat inspiration från skogsnäringen, där varje huskropp kan översättas till en avverkad stock utlagd på marken. Trädstammen har två tydliga karaktärer; barken och kärnan. Långsidorna med svartbetsade paneler symboliserar barkens omslutande skal, med utstickande vertikala träribbor som ger skuggverkan och djup.
Kärnan representeras i kortsidornas obehandlade paneler. Snittytan som kännetecknas av årsringar och sprickor, ger ytan en dimension av linjer och mönster. Plåtdetaljer i fönster och fönsterkarmar väver samman entrépartier, utrymningstrappor och fasadgaller i ett enhetligt tema. Läs mer om den exteriöra gestaltningen här.
KONSTPROGRAM MED HISTORISKA INSLAG
Inför den stora flytten av Hjalmar Lundbohmsskolan, Lärcentra och Kulturskolan i Kiruna tog vi fram ett konstprogram för befintlig konst från den gamla stadskärnan tillsammans med Kiruna kommuns antikvarie och kulturchef. I byggnadsminnet för stadshuset beskrivs att byggnadens gestaltning i idé och konkret material skall tas tillvara. Detta tog vi fasta på. Läs mer om konstprogrammet här.
EN SAMMANLÄNKAD OCH HÅLLBAR SMÅSTAD
Kunskapsstaden ska inkorporeras i den nya stadsbildens intryck av en tät och varierad småstad. För att uppnå detta var ett gestaltningskrav sadeltak, vilket även måste ta hänsyn till snötyngd, röjning och fukt samt behovet av dagsljus. Lösningen blir en allomfattande takkonstruktion för varje huskropp. Ett generöst dagsljusinsläpp kommer från stora glaspartier över atrium och bibliotek, som manar besökaren att höja blicken mot himlen och insupa skiftningarna i dess årsvisa karaktär.
Utemiljöns koncept är inspirerat av gruvnäringen, med material som stål och sten i möblering och markbeläggningar. En grön gradient leder från stadsparken mot Kunskapsstaden och skapar en tydlig sammanlänkning mellan huskroppen och de allmänna ytorna. Möbleringen är till stor del lös och flyttbar för att underlätta snöröjning, med olika utformning för studier och häng.
Kunskapsstaden hade som mål att bli en energieffektiv byggnad och uppfördes med miljöbyggnad silver som riktlinje. Material, konst och inredning har återbrukats från den gamla stadskärnan i bland annat väggar, entréhall och undertak som ett led i att bevara kulturhistoriska värden.
ETT PROJEKT I PANDEMINS TECKEN
Arbetet skedde till stor del under pandemin, vilket ställde nya och stora krav på samordning och kommunikation över distanserna. Samarbetet mellan beställaren, Kiruna stad, entreprenör SSEA och andra inblandade fungerade friktionsfritt. Denna goda erfarenhet och nyfunna tekniska tillvägagångssätt är något vi med tar med oss in i framtida projekt.
Foto: Pär Olsson
Renderingar: Cedervall arkitekter
Läs mer om Kunskapsstaden Kiruna här: Kunskapsstaden Kiruna – SSEA
Press: Nya gymnasieskolan slår upp portarna: ‘‘Helt fantastisk‘‘ – P4 Norrbotten | Sveriges Radio