Att kliva in i Tom Tits restaurang är en omslutande helhetsupplevelse full av överraskningar och gästfrihet. En lekfull och industriell design tar dig till en annan tid. Gestaltningskonceptet tar delvis avstamp i material från den franska vetenskapstidningen L’Illustration från slutet av 1800-talet och boken Tom Tits Experiment, Vetenskapliga tidsfördrif af Arthur Good. Experimenten i boken bygger på material kopplade till hemmet, köket eller middagsbordet. Bestick, buteljer, tallrikar och ingredienser används för att förklara fenomen. Det tog vi fasta på i inredningskoncept och kommunikation.
Rumsfunktionen är tydlig och full av service. Gestaltningen tar gästerna tillbaka till idén om en fransk bistro från sent 1800-tal. Råa och redovisande material och blandade texturer skapar en helhet och identitet som knyter ihop konceptet. En färg- och materialpalett som blickar framåt med en tanke om hållbarhet, återbruk och flexibilitet för förändringar som kan komma i framtiden.
Byggnadens industrihistoriska karaktär har bevarats med sina stora fönster och en gammaldags råhet som passar väl ihop med helheten. Återbruk har varit ett ledord för att spara resurser, både ur ekonomiskt och ekologiskt perspektiv.
Inredningen i restaurangen är en blandning av återbruk och nyproduktion i rustik stil. Möbleringen är varierad och passar både mindre och större sällskap. Scenografin är återbrukad, köpt second hand samt hemmafyndad och skapad i Tom Tits egen verkstad.
Tillsammans med grafiske formgivaren Samuel Voigt Lind har vi utvecklat en grafisk profil för restaurangen och betallösningen. Ett särskilt skyltsystem skapades för att harmoniera med inredningen.
“Att jobba med Tom Tits har varit en dröm för oss, en plats där form möter funktion och vetenskap möter kreativitet vilket passar vårt multidisciplinära arbetssätt.” Anna Gathu, inredningsarkitekt och utställningsformgivare
Köket har renoverats med nya ytskikt och teknik. Vi har behållit det som var bra och kompletterat med nya möjligheter för serveringskoncept och framtida utveckling av både tallriksservering och buffé. Med ny placering och synliggörande får köket en mer publik funktion.
Att äta på Tom Tits adderar något till upplevelsen. God mat, en möjlighet till paus för de vuxna besökarna och ett rum att uppleva tillsammans med hela familjen.
PRESS
Nytt restaurangkoncept med inspiration från 1800-talet – Telgenytt