I nationalstadsparken mellan Brunnsviken och Djurgårdslandskapet skapar Campus Albano en innovativ mötesplats i skärningspunkten mellan SU, KTH och Karolinska Institutet. Här samlas forskare, studenter och besökare från hela världen. På uppdrag av Akademiska Hus och Skanska har våra arkitekter och storkökskonsulter arbetat med två av de centrala universitetsbyggnaderna, hus 02 och 04, om totalt 47 000 kvm BTA. Vårt uppdrag omfattade färdigställande av programhandling, projektering av förfrågningsunderlag, bygglov och bygghandlingar utifrån ett gestaltningsprogram framtaget av Christensen & Co.
De två universitetshusen samlar nya lärosalar, hörsalar, forskningslokaler, seminarierum och kontor samt pausutrymmen, caféer och restauranger. Husen innehåller även en del mindre verksamheter såsom mottagningar för beteendelaboratorium, luktmottagning och sömnmottagning som bildar små enskilda enheter. Lokalernas placering är styrd av miljöernas förutsättningar och den aktivitet eller funktion de avser. En stor del av ytorna är flexibla och låter verksamheten ställa om lokalerna efter skiftande behov. Genom en överordnad arkitektonisk idé om öppna och informella läranderum i kombination med slutna undervisningslokaler, labbmiljöer och kontor skapas en rik och varierad universitetsmiljö.
Centralt genom byggnaderna löper en tvärgående förbindelse i tre våningsplan som leder från huvudentréerna till utställningsområden, restauranger, studentcaféområden, gruppzoner, undervisningsrum och case- och hörsalar. Den mångfaldiga miljön faciliteras av strategiska rörelsemönster och delbara resurser som låter arbete, gemenskap och rörelse ske i en samnyttjat rum.
Den yttre gestaltningen har haft högsta prioritet. Visionen var att skapa en samordnad Utformning där såväl universitetshus som omgivningens sceneri samspelar i en harmonisk helhet.
Byggnaderna ska bidra till att utveckla Nationalstadsparkens estetiska och kulturella värden. För att infoga byggnaderna i miljöns topografiska huvudlinjer har de placerats i landskapet som terrasserade paletter. Terrasserna erbjuder såväl grönskande offentliga rum som bidrar till att stärka lokala habitat och biotoper. Naturen bjuds in att berika miljöerna med förbindelser som fortsätter mellan, ovanpå och in i själva byggnaderna. Sedum- och örtsedumtak både införlivar dem i den omgivande naturbilden och stöttar lokal växtlighet
Campus Albano är det första projektet i Sverige att certifieras enligt CityLab, byggnaderna projekteras med Akademiska Hus huvudmål att klara Miljöbyggnad Silver. Projektet genomfördes med höga BIM-krav och en omfattande digital satsning med hög ambitionsnivå.