I augusti 2023 kommer ungefär 1200 elever i årskurserna F-9 kunna flytta in i Nya Stavsborgsskolan i Nacka. En helt ny skola, placerad på samma plats, men till ytan ändå nästan dubbel. Hur går det ihop? Det går, genom att använda arkitekthandbokens alla knep och ansamlade erfarenheter på det smartaste och mest effektiva sättet.
Nya Stavsborgsskolan kommer vara uppdelad i två sammanlänkade hus. Ett med entré mot gatan, där alla gemensamma och praktiska lokaler som går att hyra ut placeras. Som slöjdsalar, bibliotek och matsalar samt lokaler för kultur och fritid. Den andra byggnaden ger rum för skol- och fritidslokaler samt grupprum.
Stavsborgsskolan ska vara ett levande hus även under kvällar och helger. En bra skola fungerar som en knytpunkt i samhällsutvecklingen där samutnyttjande av lokaler är en grundläggande funktion.
Båda husen är djupa och får ljus ovanifrån ner i ljusgårdar vilka bildar centrala punkter. Här finns trappor, kapphyllor, uppehållsytor av olika slag, små kojor och gradänger; platser för aktivitet och spänning, helt enkelt.
För att vinna tid placeras byggnaden på samma plats, enligt befintlig detaljplan. Att få in fler funktioner och dubbelt så stor skala på samma fotavtryck är dock en utmaning som kräver både erfarenhet och list.
Detaljplanen säger hur hög byggnadshöjd vi får göra. Förenklat höjden från mark upp till takfoten. Men enligt praxis får man bygga sadeltak med 45 graders vinkel och gömma saker inom den fiktiva linjen. Det låter kanske som trolleri, men det har medgjort att vi kunnat placera idrottssalar på taket, en trappa upp. Utan sadeltak.
Byggnaden delar upp tomten i en nedre och övre del på en delvis kuperad tomt. Här bevaras en hel del ekar, kullar och berg som bidrar till en lekfull och naturnära skolgård.